Last Update: 01/10/2013 © 2011  Alle rechten voorbehouden

 

P

Patricia

Meyntjens

 

 

Psychotherapie

 

 Echtpaarbegeleiding

 

Seksuologie

 

 

 

Levenswijzer : Consuminderen

 

 

"Minder kopen voor meer rust in je hoofd"                             

is één van de kerngedachten achter consuminderen.

Shopverslaafd wil je jezelf waarschijnlijk niet graag noemen maar niemand heeft je ooit kunnen straffen met een paar uur verplicht rondhangen in een shoppingcenter. Hoeveel tijd vul jij per week met naar webshops  kijken?  Enkel om te kijken en vergelijken of lonkt de zoete verleiding ook naar jou? Vergaap jij je aan de nieuwe collecties in glossy magazines of droom je eerder van enkele bijzondere deco stukken die jouw net dat statusgevoel zouden kunnen bezorgen? Vind jij het verduiveld moeilijk om te weerstaan aan de verleidingen die onze arme brein constant bestoken? Onverantwoorde dure aankopen doe je misschien zelden,  je wilt immers geen big spender zijn, maar, lieve dromer, als je de wekelijkse trips naar de winkelstraten opstelt, valt er wel wat te zeggen over de tientallen zakjes die door je voordeur naar binnen worden gedragen! Is nee-zeggen voor jou soms gemakkelijker gezegd dan gedaan?

 

Stop aan "Shop till you drop"

Ga eens de uitdaging aan met jezelf. Je wordt niet gelukkiger van je shopgedrag. Hoogstens een kortstondig instant gevoel. Je huis en kasten vullen zich al jaren met dingen die je niet eens gebruikt en dus niet nodig hebt. Je hoofd evenals je kasten vullen zich evenredig met schuldgevoelens en onrust over je koopgedrag.  Je kan wel blijven kopen, weekend na weekend, maar de kans is bijzonder klein dat je het geluk zal vinden in het volgen van elke modetrend of in het aankopen van elke nieuwe gadget die op de (multimedia)markt komt. Er zal nooit een einde komen aan dat eeuwige meer en beter willen, behalve wanneer je er zelf een einde aan maakt. Bovendien durf ik te wedden dat je alles wat je nodig hebt voor een comfortabel leven al in je bezit hebt. Leef met die geruststellende gedachte. Moet je trouwens altijd overgaan tot een aankoop als je iets leuks in de winkels ziet? De gedachte dat je iets ook leuk kan vinden zonder het perse in huis te moeten halen, komt te weinig bij je op.

Je gaat toch werken dan mag je die dingen toch wel kopen maar ga je wel werken om al die dingen te betalen die je in essentie niet nodig hebt? Je kan de druk op jezelf verlagen door te stoppen met kopen en blij te zijn met wat je hebt. Misschien kan je zelfs wat minder gaan werken en meer tijd maken om dingen te doen die niets met winkelen of geld uitgeven te maken hebben. De topervaringen in je leven hebben uiterst zelden of niets met consumeren te maken.

Minder kopen zorgt altijd voor meer tijd. Niet meer moeten winkelen telkens er een nieuwe collectie is, aangekochte dingen niet moeten onderhouden of herstellen, niet moeten kopen omdat je vrienden ook over zo'n hightech snufje beschikken, geeft extra tijd en extra ruimte zowel in je hoofd als in je huis. Minder kopen neemt tevens de keuzestress weg. Heb je wel de juiste aankoop gedaan, heb je niet teveel betaald, had je een plasma of een LED tv moeten kopen?

Je wordt veel gelukkiger van iets doen dan van iets hebben. Vraag voor je kerst of verjaardag eens om een ervaring cadeau te doen en als het even kan in gezelschap van de gulle gever. Geniet samen van de gedeelde ervaring.

Initieel zal je omgeving het misschien zielig vinden dat je je het onversneden plezier van het kopen wil ontzeggen maar dat evolueert snel naar bewondering. Zielig is het geenszins, je hebt immers al een leuk jeans in je kast hangen en je weet dat er nog duizend leuke jeans te koopt zijn maar het zal nooit stoppen.

Consuminderen is geen side-effect van de economische recessie, is niet zielig en staat niet voor gierigheid. Het heeft niks te zien met status maar wel met een statement naar jezelf. Wie minder koopt, hoeft minder schuldgevoel over de aankoopbedragen te hebben. Je gemoedsrust zal boosten omdat je je realiseert dat je niet aan elke hype moet deelnemen en de controle houdt over wat er in huis binnenkomt. Het is een verademing met een louterend effect en je overstijgt ermee je  consumptiegedrag. Less is more !

 

Ook ik geloof in consuminderen

Ook ik doe geslaagde en minder geslaagde pogingen om te consuminderen en die boodschap aan mijn naasten mee te geven.

Leef ik nu als een Amish? Helemaal niet. Ik betaal graag enkele euro's voor een lekker geurende cappuccino en dit bij voorkeur in goed gezelschap. Ten eerste omdat dit écht samen warm genieten is van het sacrale koffiemoment met de gezellige babbel én omdat mijn topervaringen nu eenmaal in dit soort ontmoetingsmomenten liggen. Ten tweede behoedt deze uitgave me van het in huis halen van een dure koffiemachine die flink wat geld kost, onderhoud vraagt,keuzestress bezorgd én plaats zou innemen.  Bovendien kan ik er toch nooit  de kwaliteit van een cappuccino met latte arte van de barista  mee evenaren.

Koop ik dan echt niets meer?  Natuurlijk wel. We wonen niet in een kaal en leeg huis. Ik ga af en toe graag uit eten of naar een concert. Ik kocht dit jaar weinig  kledingstukken maar beschik over een aantal degelijk basisoutfits. In ruil kocht ik mijn lang gedroomde handtas die ik draag of het een verlengstuk van mezelf is geworden. Meer moet dat niet zijn!

Ik hang ook niet rond in parfumeries op zoek naar die ene fenomenale crème die mijn wallen op magische wijze laat verdwijnen maar gebruik eerst de producten op die in mijn badkamer liggen en ik ken het plezier van het kennismaken met de onderkant van mijn dagcrème potjes al maak ik me weinig illusies: die wallen blijven.

 

Stuur deze korte reflectie over consuminderen eens door naar een vriend(in).